Terug naar overzicht

Nieuwe asbestwetgeving in november: wat betekent het voor jou?

DSC02854.jpg

Heb je het pand van je dromen gevonden en is je bod aanvaard? Super! Wanneer je een woning aankoopt moet de verkoper, ter jouw bescherming, echter nog heel wat attesten aanvragen vooraleer de notariële akte opgesteld kan worden. Sinds november 2022 komt daar bovendien een belangrijk attest bij: het asbestattest.

De nieuwe wetgeving gaat, om precies te zijn, in op 23 november 2022. Vanaf dat moment is de verkoper verplicht om, bij de overdracht van zijn pand, een asbestattest aan jou als koper te bezorgen. Dat is goed nieuws, want zo ben jij 100 % zeker dat je toekomstige stekje geen verborgen asbest heeft waar je naderhand stevig voor in je buidel moet tasten. En dat laat weer meer budget over voor andere plannen!

Om dit asbestattest af te leveren moet er beroep gedaan worden op een gecertificeerd asbestdeskundige. Hij gaat na of er al dan niet asbest aanwezig is in je woning en of deze wel asbestveilig is. Er bestaan immers diverse soorten asbest, en niet elke vorm is even destructief. Een hele opluchting dus dat jij op de betrouwbare analyse van een professional kunt rekenen!

Teken jij je officiële compromis of verkoopovereenkomst met andere woorden nà 23 november, dan behoor je tot de groep gelukkigen die uitsluitsel krijgt over de aanwezigheid van asbest in zijn woning. Teken je de overeenkomst echter ervoor, dan val je buiten de boot en loop je het risico dat je niet op de hoogte bent van het asbestgehalte in je huis. Wat nu?

Gelukkig kun je de tegenslag van verborgen gebreken zoals asbest alsnog omzeilen, bijvoorbeeld door in je compromis een opschortende voorwaarde op te nemen. Zo vrijwaar je jezelf van een lelijke verrassing en onverwachte kosten, en ben je zeker beschermd voor het verdere verloop van je woonaankoop.

Doe jij beroep op Idealis Vastgoed voor de aankoop van je woning, dan ondersteunen wij je daarbij intens van begin tot einde. Zou je graag meer info ontvangen over de gevolgen van de asbestwetgeving voor jouw persoonlijke situatie of heb je nog andere vragen voor ons? Wij staan altijd klaar. Aarzel dus niet om ons vrijblijvend te contacteren!

Neem vrijblijvend contact met ons op